Virtual reality i framtiden

Virtual reality, eller virtuell verklighet på svenska, är en upplevelse av att befinna sig i en simulerad värld. Det kan vara en värld som ser likadan ut som vår, eller en värld som är totalt annorlunda. Virtual reality kan användas inom många områden, så som i utbildningssyfte eller som rent nöje. Oftast användes virtual reality-glasögon, i vilka du kan uppleva de simulerade världarna. I den virtuella världen kan en person titta sig omkring, vandra runt och interagera med olika simulerade ting. Virtual reality utvecklas och förbättras ständigt, och i framtiden kommer tekniken att användas inom fler områden.

  • Virtual reality betyder virtuell verklighet
  • Virtual reality-glasögon används för att uppleva en simulerad värld
  • Virtual reality kommer bli mer avancerat och utbrett i framtiden

Historia och utrustning

Först lite kort om virtual reality’s historia. Själva uttrycket kommer från franskan ”La réalité virtuelle”, och dök upp första gången i en novellsamling 1938, skriven av fransmannen Antonin Artauds. Han använde virtual reality för att beskriva teaterns möjligheter och verktyg. Redan året därpå kunde både barn och vuxna uppleva 3D-bilder genom en View-Master, vilket var ett stereoskop med bildskivor. 1962 skapades en maskin som kallades Sensorama, där du kunde titta på 3D-filmer med stereoljud, vindmaskin och dofter. Den blev dock aldrig någon succé. Intresset för virtual reality dalade och det var inte förrän på 1990-talet som det blommade upp igen.

Vad används för utrustning idag? För att uppleva en datorsimulerad värld används ett par virtual reality-glasögon. I den simulerade världen kan du vandra omkring och interagera med virtuella ting. Det går också att skapa en upplevelse av en simulerad värld genom att sätta upp stora bildskärmar i ett rum. Numera finns det billiga och enkla virtual reality-glasögon för smartphones, som bland annat kan användas till att titta på 3D-filmer och spela spel. De billigaste varianterna av glasögon är gjorda av kartongmaterial. Några betydligt mer avancerade glasögon som fått stort genomslag är Oculus Rift. Till dem kan du använda fjärrkontroll, sensor och handkontroll.

Framtiden är redan här

Framförallt används virtual reality inom underhållning, men kan även användas inom olika yrkeskategorier för att träna upp en viss yrkeskunskap. Till exempel kan piloter lära sig flyga, brandmän kan släcka bränder, soldater kan öva i strid och läkare kan operera. På ett sätt är framtiden redan här. Det handlar bara om att ständigt förbättra tekniken och att börja använda den inom fler områden. Arkitekter kan till exempel använda den genom att vandra omkring i sina designer och göra ändringar och förbättringar. Du kan stå längst fram på en konsert fast du sitter hemma i soffan. Har du inte råd eller möjlighet att resa, så kan du uppleva olika simulerade resmål.

Tittar du närmre på utbildning, så kommer virtual reality kunna användas i företagsutbildningar. Deltagarna kan befinna sig på olika platser, men mötas som avatarer i en simulerad värld. Tekniken kommer att kunna användas mer i grundskolan. Redan nu finns det mängder av appar och 3D-filmer som är skapade för skolan. Bland annat kan virtual reality engagera, motivera och socialisera barn med särskilda behov. För både lärare och elever är det ett nytt, roligt och spännande verktyg som gör undervisningen mer underhållande. I längden kommer det förbättra skolresultaten. Nackdelen just nu är att tekniken är dyr, vilket blir en utmaning för framtidens skola.

Förstärkt verklighet

Det talas också om Augumented reality (förstärkt verklighet), där datorgenererade sinnesuttryck som video, grafik och ljud förstärker vår verklighet. Till exempel används förstärkt verklighet i spelet Pokémon Go, där vi genom en smartphone ser olika Pokemons i den verkliga världen. Även i sportsammanhang kan du se grafik som visas till exempel på fotbollsplaner eller simbassänger. Det satsas mycket tid och pengar på utvecklingen av virtual reality och liknande tekniker. Även om det inte ser ut så nu, så kommer dessa verktyg att bli en naturlig del av vår vardag. Framtiden är redan här, men den har också bara börjat.

Related posts

Leave a Comment