Historien bakom Virtual Reatilitet

Virtual reality, eller virtuell verklighet, är en upplevelse som kan vara en simulation av den värld vi lever i eller helt skilja sig från allt som kan benämnas verkligt. Här handlar det om modern teknik och datorer som skapar en värld som vi kan medverka i och interagera med. Historien bakom virtual reality är lång och krokig, där det har pratats om allt från misslyckanden till genombrott. Faktum är att det hela började redan 1992, då det presenterades en möjlighet att uppleva en helt ny värld och interagera med denna. Sedan dess har den moderna tekniken skapat fantastiska möjligheter.

  • År 1992 kom de första presentationerna med så kallade VR-hjälmar
  • År 1995 lanserade Nintendo VR-Boy, men idén floppade
  • År 2012 konstruerade Palmer Luckey det som sedan skulle bära namnet Oculus Rift
  • År 2014 köper Facebook Oculus VR för 12,8 miljarder kronor
  • År 2019 är det fortfarande Oculus Rift som äger VR-marknaden

Utvecklingen av Oculus Rift VR

Även om virtual reality var påtänkt långt innan, så var det Palmer Luckey med sina VR-glasögon som 2012 gjorde en storsuccé. Detta räknas idag som det stora genombrottet för VR. Tillsammans med spelentusiasten John Carmack sattes snabbt Palmers VR-glasögon på kartan. Här tog han denna nya och revolutionerande produkt till den största spelmässan som heter E2 och som kan besökas en gång per år i Las Vegas. Efter det tog det bara två månader innan det startades en crowdfunding-kampanj för dessa revolutionerande VR-glasögon. Palmer Luckey startade också ett företag vid namn Oculus. Även namnet på glasögonen fick Oculus Rift DK1.

Planen var att få crowdfunding på ett belopp upp till 250 000 dollar, vilket nåddes redan efter 24 timmar. Faktum är att det bara tog en månad att sälja in produkten till ett värde som var 10 gånger mer än de hade ett behov av. I och med det har Oculus fått ett kraftfullt kliv framför alla andra utvecklare inom denna moderna teknologi. Succén var ett faktum och bara fyra år senare köptes Oculus VR upp av Facebook för nästan 13 miljarder kronor. Idag ligger Oculus fortfarande högst uppe i toppen av utvecklingen, men de har inte riktigt lyckats utveckla VR-tekniken till perfektion.

Utvecklingen – VR sedan Facebook

Att Facebook skulle ha skapats med tanke på utvecklingen av virtual reality är svårt att tro. Här var det bara en vanlig kille som startade en social media-sajt. Dock växte detta till något fantastiskt. Detta är något som Facebook har gemensamt med Oculus VR. Det var nog ingen som trodde att detta skulle bli så stort som det är idag. Idag äger Facebook Oculus sedan 2014 och har fortsatt utvecklingen av VR-tekniken och deras populära produkter. Hur står det då egentligen till med VR idag och har tekniken utvecklats till en punkt med godtagbar kvalitet som kan användas idag?

Det spåddes redan 2016 att det året skulle ske något mycket stort inom VR-tekniken. Sedan dess har det faktiskt gått mycket långsamt. VR-teknik är inget enkelt område, även med tanke på att utvecklingen gjort det möjligt att skapa virtuella miljöer och att tekniken faktiskt används inom vissa arbetsområden redan idag. VR har dock ännu inte tagit sig in i våra hem, vilket beror på att de flesta väntar på ett större utbud och lägre pris på den teknik som verkligen fungerar. Dock finns det faktiskt billiga VR-glasögon som faktiskt kan ge en mycket bra upplevelse av olika spel.

Billiga VR-glasögon

Vad utvecklingen har kommit till inom VR 2019 är att det finns ett stort utbud av billiga VR-glasögon. I det fallet handlar det då mycket om de som används tillsammans med mobiltelefoner. En av de mest kända och populära inom detta område är Google Cardboard, men även BoBo VR och Samsung ligger i framkant. Något som stoppar den totala upplevelsen och känslan av denna teknik är dock att utbudet inom programvara och upplevelser är mycket smalt. Faktum är helt klart att VR inte utvecklats till dess fulla potential ända sedan 1992. Dock kommer vi garanterat se framsteg inom den närmaste framtiden.

Related posts

Leave a Comment