Fördelar och nackdelar med VR

Virtual reality har länge varit en dröm men nu är den sann. Med VR öppnas möjligheter att ta del av en värld som i egentlig mening bara finns i fantasin. En del menar att du måste uppleva VR för att verkligen förstå vad det är och det räcker med att du har ett par VR-glasögon som spänns fast framför dina ögon. Framför dina ögon spelas då en virtuell verklighet upp som kan handla om och se ut hur som helst. Glasögonen har också sensorer vilka känner av när du rör på ditt huvud. Med hjälp av rörelserna på ditt huvud kan du röra dig inne i spelet.

  • Du behöver ett par VR-glasögon
  • En virtuell verklighet utspelar sig framför dina ögon
  • Du styr spelet med hjälp av dina huvudrörelser

Nackdelar med VR

Dagens teknik är fortfarande något begränsad och det innebär att du inte har möjlighet att titta på vad som helst i dina VR-glasögon, eller ditt VR-headset som det även kan kallas. Det är inte heller möjligt att surfa runt vanligt med din telefon med glasögonen på för att få någon typ av effekt, istället måste du använda speciella appar, spel eller filmer som är skapta att användas i 3D. Du kan exempelvis hitta några gratisvarianter av filmer på YouTube, samt att det finns appar både för Android och iOS. Några är gratis att använda men några måste du betala för.

Det är inte heller möjligt att koppla in dina VR-glasögon för att använda dem tillsammans med alla datorspel och spelkonsoler. Tänk också på att om ett företag har gett ut ett headset som passar till en konsol gäller tekniken inte för alla spel. Du behöver alltså fortfarande speciella spel till konsolen för att kunna ta del av en virtuell verklighet. En annan nackdel är att det kan bli ganska dyrt om du vill ha de tillbehör som erbjuds och som måste köpas separat. Tillbehören kan vara en fjärrkontroll om du använder VR-glasögonen tillsammans med din mobiltelefon och tangentbord samt mus om de används med din dator.

Fördelar med VR

De flesta är nog överens om att det ändå är fördelarna med VR som överväger nackdelarna. Tekniken blir dessutom alltmer enkel att använda samtidigt som möjligheterna blir större ju längre utvecklingen kommer. Den största är kanske att få chansen att befinna sig inne i en helt annan värld än den vi normalt upplever framför våra ögon. När vi nämner virtual reality brukar de flesta tänka på just spel men faktum är att fördelarna i utbildningsvärlden kanske är de mest användbara. Det har exempelvis visat sig att tekniken kan användas framgångsrikt för att motivera och stimulera barn med särskilda behov, som exempelvis ADHD.

Tekniken kan också användas för att avdramatisera situationer som kan vara svåra, väcka oro och skapa ångest hos eleven eller studenten. Genom att de får möjlighet att se och öva på en specifik situation innan de genomför den fysiskt förbereder sig eleverna mentalt och oron blir då mindre. Det har även visat sig att VR kan hjälpa positivt på samma sätt gällande exempelvis depression. En skola som framgångsrikt har använt VR i undervisningen under en längre tid är Stagneliusskolan i Kalmar. VR har hjälpt eleverna både till ökad motivation till naturvetenskap samt att bli mer sociala. Undersökningar visar att lärare överlag är positiva till VR i undervisningen.

VR skapar gränslöshet

Tekniken går med stormsteg framåt vilket innebär att VR blir tillgängligt för allt fler och i allt fler branscher. Ett av de områden där VR kan utgöra en intressant och viktig roll i framtiden är i den sociala gemenskapen. Då har du möjlighet att träffa andra riktiga personer i en virtuell miljö utan att behöva flytta dig hemifrån. Det kan vara en viktig träning för folk som av någon anledning har svårt att ta sig hemifrån, antingen fysiskt eller psykiskt. Säljare kan även de utnyttja möjligheten samt att turism-och fastighetsbranschen är ytterligare områden som kan dra fördel av VR-tekniken.

Related posts

Leave a Comment